ves.sr

sham_binda-st__1___1__DetailfotoPARAMARIBO – In aanloop naar de tweede fase waarin de wet Minimumuurloon per 1 januari 2016 zal ingaan, komen enkele onevenwichtigheden aan het licht. Zo blijkt dat bij het opstellen van de wet geen rekening is gehouden met eventuele koersschommelingen.

De voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (Akmos), Sham Binda, merkt op dat de per wet vastgestelde minimumuurlonen gezien de precaire situatie waarin het land verkeert, al zijn achterhaald. Hij vraagt zich af of de arbeider hiermee nog langer is gegarandeerd van een beter leven.

Arbeidminister Soewarto Moestadja bevestigt desgevraagd dat er bij de opstelling van de wet een andere koers gangbaar was. De lonen zijn niet vastgesteld met inachtneming van eventuele koersschommelingen. De minister zegt dit punt te zullen bespreken met deskundigen van zijn ministerie. Of een aanpassing van de wet verwachtbaar is, weet hij niet. “Ik zou niet op voorhand daarop willen reageren.”

De wet algemeen minimumuurloon die in augustus 2014 is aangenomen, wordt in drie fasen uitgevoerd. Nu bedraagt het minimumuurloon SRD 4,29. Per 1 januari 2016 wordt dit SRD 5,22 om ingaande januari 2017 te komen op een algemeen minimumuurloon van SRD 6,14. Binda brweert dat ondernemers hun personeel zelfs meer dan het wettelijk vastgestelde bedrag per uur uitbetalen.

Vakbondtopper Robby Berenstein is het hier niet helemaal mee eens. “We hebben genoegzaam klachten gehad van werknemers die nog geen SRD 3 per uur krijgen.” Hij laat weten dat vooral werknemers van bewakings- en schoonmaakbedrijven klagen over lage uurlonen. Hij maakt de aantekening dat sommige van deze aannemers zelf in dienst zijn van de overheid die zich vaak schuldig maakt aan te late uitbetaling. “Laat de overheid eerst erop toezien dat ze zich houdt aan haar verplichting.”

Bron: DWTonline.com
http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2015/12/22/akmos-wil-herziening-minimumuurloon/