ves.sr

75fe32da-ca9a-484d-862b-50dc7459496eDe oud-legerleider overweegt in zee te gaan met de Islamitische Ontwikkelingsbank (IDB) om de economie op de lange termijn gezond te maken. Suriname zou 1,8 miljard dollar, zo’n 1,6 miljard euro, willen lenen om grootschalige investeringen in onder andere de infrastructuur te betalen.

Suriname bevindt zich sinds vorig jaar in een van de grootste economische crises van de afgelopen decennia. Door de daling van vooral de olie-en goudprijs, de belangrijkste exportproducten, is de regering flink in problemen gekomen. Ook heeft de regering-Bouterse teveel geld uitgegeven. Omdat de koers van de Surinaamse munt is gekelderd, stijgen de prijzen in de winkels elke maand. De munt is in het afgelopen jaar de helft minder waard geworden ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Volgens het Surinaamse Bureau voor de Statistiek bedraagt de inflatie op jaarbasis 64 procent. In 2013 was dit gemiddeld nog drie procent. Bouterse noemde de strenge voorwaarden die het IMF stelt voor de lening ‘erg wreed’. Eerder dit jaar ging hij, tot grote onvrede van de oppositie, nog akkoord met de eis van het IMF dat tot eind dit jaar de subsidies op benzine en elektriciteit moeten worden afgebouwd. Dit heeft al geleid tot een flinke verhoging van de elektriciteitstarieven.

Verdubbeling

Inwoners van Paramaribo tanken massaal benzine na devaluatie van de Surinaamse dollar.
Inwoners van Paramaribo tanken massaal benzine na devaluatie van de Surinaamse dollar. © ANP/Pieter van Maele

‘Het IMF is koud en berekenend’, aldus Bouterse. ‘Ze denken alleen aan de cijfers en de deadlines waarmee we akkoord zijn gegaan. Als het te moeilijk wordt om het akkoord uit te voeren, als we zelf het slachtoffer ervan dreigen te worden, dan moeten we naar andere opties kijken.’

De regering is in overleg met het IMF om de maatregelen te verzachten, maar het IMF wil dat Paramaribo zich aan de afgesproken deadlines houdt. Zo moet de benzineprijs met vier Surinaamse dollar worden verhoogd, een verdubbeling bijna. ‘Als dat gebeurt, dan ben ik de volgende dag thuis’, zei de president over de politieke gevolgen voor zijn regering. De regering staat al onder sterke druk van de vakbonden, banken en de oppositie over de aanpak van de economische en financiële crisis.

De situatie is zo verergerd, dat ziekenhuizen hun rekeningen niet meer op tijd kunnen betalen. Ook binnen Bouterses NDP, de grootste partij van het land, heerst onvrede. Opvallend is dat het nog niet tot grote protesten is gekomen. Dit komt vooral omdat de oppositie en de vakbeweging verdeeld zijn. Zo steunt de voorzitter van de machtige ambtenarenbond CLO, Ronald Hooghart, de regering. Deze bond was in 2000 de grote kracht achter het wegsturen van de regering van president Jules Wijdenbosch vanwege de economische crisis.

Geld uitgeven

Minister van Financien Gilmore Hoefdraad benadrukt dat de economische crisis tijdelijk is en dat de situatie zal verbeteren als de olie-en goudprijs weer aantrekken. Ook moet een nieuwe goudmijn, die dit jaar van start gaat, voor meer inkomsten gaan zorgen. De Vereniging van Economisten Suriname (VES) benadrukt dat Paramaribo meer moet gaan doen om de economie te diversifiëren.

Met name de landbouw, visserij en het toerisme moeten  worden aangepakt. ‘Jammer genoeg zijn we beter in het uitgeven van geld dan in het ontwikkelen van strategieën om geld te verdienen’, aldus VES-voorzitter Winston Ramautarsing.

Bron: Volkskrant.nl
– http://www.volkskrant.nl/buitenland/bouterse-levert-felle-kritiek-op-imf-waarmee-hij-in-mei-nog-in-zee-ging~a4380910/