ves.sr

gillmore_hoefdraad_DetailfotoDe Centrale Bank van Suriname (CBvS) is nog steeds bezig brandjes te blussen om de valutakoersen in het land onder controle te krijgen. Pas als de regering haar uitgaven drastisch terugbrengt, zal de situatie zich normaliseren. Dit benadrukt Anthony Caram, econooom en hoogleraar aan de Anton De Kom Universiteit van Suriname, naar aanleiding van de rechtstreekse interventies van de Moederbank op de valutamarkt.

“De regering heeft in 2014 haar uitgaven met ongeveer 4 procent verminderd. Maar dat is lang niet genoeg, omdat de inkomsten meer dan 4 procent zijn gedaald”, legt de wetenschapper uit naar aanleiding van de gekelderde goud- en olieprijzen.

De CBvS is sinds begin februari bezig om Amerikaanse dollars en euro’s rechtstreeks op de markt te brengen. Haar doelgroep is de kleine burger die dringend valuta nodig heeft om bijvoorbeeld huishuur te betalen. Dinsdag maakte de monetaire autoriteit bekend dat deze tegemoetkoming verder uitgebreid zal worden naar Albina, Nickerie en Para.

In een persbericht benadrukt de Moederbank dat het streven is om te voldoen aan de vraag naar valuta voor de import van basis levensbehoeften en productiemiddelen. Caram blijft kritisch: “Het probleem is dat de overheid steeds meer heeft verdiend aan goud en olie de afgelopen tien jaar, terwijl er geen koperen cent is gespaard. Als er geld aan de kant werd gezet toen het goed ging, zouden er nu middelen zijn om deze moeilijke periode te overbruggen.” Herstel van de goud- en olieprijzen wordt pas in de tweede helft van 2015 verwacht.

Bron: DWTonline
– http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2015/02/26/centrale-bank-blust-brandjes/