ves.sr

PARAMARIBO – Na analyse van de periode 1975 tot 2016 kan geconcludeerd worden, dat een regering onder of met Desi Bouterse niet kan of wil plannen, waardoor er voortdurend een vrijwel lege Staatskas is. Dat is zeer verontrustend. Niet alleen omdat we daardoor weer in grote problemen zitten, maar ook omdat die zonder een gedegen planning alleen maar groter kunnen worden en uiteindelijk zelfs desastreus.

Wanneer een oorzaak gevonden moet worden voor deze situatie is het onvoldoende om te kijken naar het bewind van Bouterse alleen. Analyseren wij de condities die ervoor zorgen dat hij aan de macht komt, blijkt er een duidelijke curve in de politiek-economische geschiedenis. Eerst is er een regering die vooral let op het gezond maken van de economie en die spaart, maar weinig aandacht heeft voor de basale noden van het volk. Dat kiest vervolgens voor een regering die het juist anders doet en bijvoorbeeld grote projecten uitvoert, maar zo ook het geld opmaakt.

Goed doordenken leidt tot de slotsom dat een combinatie van de twee signaturen zou kunnen zorgen voor een veel meer evenwichtige ontwikkeling. Zo wordt wat gerealiseerd is bij zowel de Bouterse- als bij de Frontregeringen behouden in plaats van te grabbel gegooid. Als we kijken naar de huidige stand van zaken heeft Bouterse het voor het eerst gepresteerd om de door hem geleide regering in de positie te brengen die noopt tot spaarzaamheid en een gedegen planning om de economie weer gezond te maken. Tot nu toe is, zeker wat betreft planning, niet gebleken dat ze hiertoe in staat is.

Vóór 25 mei 2015 bijvoorbeeld, heeft Bouterse regelmatig beweerd dat het bijzonder goed gaat met het land. In augustus bij zijn inauguratie klonk hij al somberder en in november is de koers niet meer te verdedigen. De Surinaamse munt maakt een vrije val. Bouterse heeft zijn belofte om de koers omlaag te krijgen, nog niet kunnen waarmaken. De regering gaat nu met buitenlandse instituten zoals het IMF in zee voor in totaal bijna 1 miljard US dollar. Concrete plannen zijn er voorlopig nog niet en er is bij het parlement geen document ingediend. Mogelijk dat dit deze week gebeurt.

Het Planbureau gaat het crisisplan namelijk doorrekenen en heeft daar een week voor nodig. Het is ook belangrijk dat het smakeloze toneel dat steeds weer wordt opgevoerd tijdens DNA-vergaderingen verandert in goed voorbereide beraadslagingen met als enige doel het belang van het volk voorop te stellen. Het is nu tijd dat de rijkelijk betaalde 51 leden laten zien uit welk hout zij zijn gesneden. Het is immers niet maar één persoon die een regering vormt of beleid maakt.

Bron: DWTonline.com
http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2016/04/25/commentaar-evenwichtige-ontwikkeling/