ves.sr

PARAMARIBO – VOOR TRANSPARANTIE OVER de veel besproken 13 miljoen dollar-deal tussen de Surinaamse Postspaarbank en de cambiohouders, is het van belang na te gaan of alle banken de Wet Ongebruikelijke Transacties (MOT) hebben nageleefd. Enkele Banken schoppen terecht tegen de schenen van de Postspaarbank omdat zij duidelijkheid willen over de herkomst van het geld van de cambio’s die willen helpen de koers omlaag te brengen.

Sommige banken hebben voorlopig besloten geen transacties met de Postspaarbank te doen, wegens het bedenkelijke valuta-arrangement met de Vereniging van Cambiohouders. De bankiersvereniging vertrouwt de constructie tussen deze Vereniging en de Postspaarbank niet en waarschuwt voor witwaspraktijken. De volksvertegenwoordiging vraagt ook om duidelijkheid.

Rond deze kwestie vinden de wildste taferelen plaats. Een aantal banken wil de Postspaarbank boycotten omdat er geen vertrouwen bestaat in de deal met de cambio’s. De toekomstige governorGlenGersie, wil dat valutatransacties in de boezem van de commerciële banken terugkeert. De regering heeft ontdekt dat directies van sommige staatsbedrijven zittend rijk zijn geworden door te profiteren van de op hol geslagen zwarte markt koers. Ook is er gespeculeerd met goedkope brandstof voor de visserijsector.

Merkwaardig dat over de hoofden van burgers de meest corruptieve praktijken hebben plaatsgevonden zonder dat justitiële autoriteiten maatregelen hebben genomen. Hoe langer schandalen aan het licht komen, hoe groter de kans dat Suriname stuurloos wordt omdat nagenoeg de gehele top wordt ontmanteld wegens corruptie. Blijkbaar moet het ergste nog komen.

Begrijpelijk waarom in het jongste jaarrapport van de Conceptie Perceptie Index 2015 van corruptiewaakhond Transparancy International is te lezen dat Suriname op drie na te boek staat als een van de meest corrupte landen in Caricom. Wereldwijd staat Suriname op de 88e plaats.

Een afgrijselijke gewaarwording is dat niemand opstaat om te verklaren waar de cambiohouders het geld vandaan halen. Zelfs de Postspaarbank zwijgt in alle talen. Op een persconferentie heeft de president op een desbetreffende vraag gezegd niet te weten waar het geld vandaan komt. Aan zijn antwoord hoeft formeel niet zwaar getild te worden. In zijn hoedanigheid en in het kader van de openheid dient hij zich wel te laten informeren over de indringende vraag die leidt tot wantrouwen.

De Wet Melding Ongebruikelijke Transacties ligt er. De Wet van 6 augustus 2012, houdende nadere wijziging van de MOT is duidelijk en de Memorie van Toelichting is haarscherp geformuleerd. De vraag is of de MOT behoorlijk is geëvalueerd en hoe de toetsing heeft plaatsgevonden, nu nadrukkelijk een gewetensvraag door de bankiersvereniging wordt opgeworpen over mogelijk witwaspraktijken. Voor een objectief waardeoordeel dienen alle banken onder de loep te worden genomen.

Bron: DWTonline.com
http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2016/01/29/commentaar-het-naleven-van-de-wet-mot/