PARAMARIBO – ALLE DENKBARE LADEN worden opengetrokken om te zoeken naar de juiste methode om de benarde financieel-economische situatie het hoofd te bieden. De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft noodzakelijkerwijs geld uit de reserve tranchepositie bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) opgenomen. Assembleelid Asiskumar Gajadien is van mening dat een deviezenreserve bij het IMF niet direct wordt opgenomen als een sombere situatie zich voordoet. Hij trekt daarom de conclusie dat de financiële situatie van Suriname verder aan het verslechteren is. Van de regering wil hij hierover meer duidelijkheid.
De econoom Steven Debipersad van de Vereniging van Economisten in Suriname noemt de handeling van de CBvS normaal. Op de Special Drawing Rights (SDR) kan volgens hem een beroep worden gedaan indien er ernstige betalingsproblemen zijn. De econoom ziet daarin geen drama. De sombere kant van het verhaal is, dat als Suriname aan het IMF substantiële betalingsbalanssteun of hulp vraagt, met bestaande regels van het IMF rekening moet worden gehouden.
Eén van deze ‘onprettige’ regels is dat het ambtenarenapparaat wordt gesaneerd en één wisselkoers wordt gehanteerd. Het ziet er niet naar uit dat de Surinaamse regering kiest voor afvloeiing van landsdienaren, welke maatregel doorgaans wordt gezien als een paardenmiddel. Gajadien zegt vernomen te hebben dat de CBvS via de Surinaamse Postspaarbank, valuta ter beschikking stelt aan cambio’s tegen een koers van 1 US dollar voor SRD 4,50. Bij het retourneren van de US dollar zou de cambio het verschil met SRD 4,30 terugkrijgen. “Maar geen enkele cambio brengt dollars terug”, zegt Gajadien.
Bij de voortzetting van de begrotingsbehandeling zal minister Gillmore Hoefdraad van Financiën tekst en uitleg moeten geven over de opmerkingen van Gajadien. Openheid is nodig om verdere onzekerheid over het monetaire beleid weg te nemen en het juiste actuele verhaal te presenteren, zo het er is. Bovendien is er grote zorg als bonafide cambio’s ze zich niet houden aan afspraken. Indien er aanwijzingen zijn dat het huidige samenwerkingsverband met de cambio’s niet het gewenste resultaat oplevert valt er iets te zeggen over het denkbeeld van de econoom Debipersad met het oog op een overzichtelijke situatie.
Het gaat erom dat de valutazoeker het vreemd geld koopt bij een commerciële bank, en op aanvraag van de banken de CBvS voldoende valuta ter beschikking stelt. Ofschoon er reden is de banken als vertrouwenwekkend te beschouwen, lijkt het toch niet geheel uitgesloten dat onzichtbare netwerken zich in hun huid vastbijten en aan de haal gaan met valuta. Intussen is er stilte aan de kant van de Economische Controledienst van het ministerie van Handel en Industrie over de razzia onder illegale cambio’s, die het belang van de totale samenleving ondermijnen.
Bron: DWTonline.com
– http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2015/12/22/commentaar-onduidelijkheid-over-valutaverkeer/