PARAMARIBO – De Vereniging van Economisten (VES) is verbaasd dat de verkoop van staatsbedrijven niet voorkomt op de lijst van maatregelen om de financiële positie van de overheid te versterken. Volgens VES-voorzitter Waddy Sowma is verkoop van staatsbedrijven een prima middel voor extra inkomsten.
Waarom hiervoor niet is gekozen blijft onduidelijk. Mogelijk dat er ideologische redenen zijn of dat het lang duurt zo’n bedrijf te verkopen, terwijl de regering dringend extra geld nodig heeft, suggereert Sowma. “We weten dat de NDP een partij is waar het idee leeft dat je als land bedrijven in je bezit moet hebben. Ook zijn er stromingen binnen Suriname die vinden dat niet alles in particuliere handen moet komen, vooral als het gaat om nutsvoorzieningen.” Sowma begrijpt die bezorgdheid, maar voldoende concurrentie in een bepaalde sector is voordelig voor de consument. Hij zegt dat bijvoorbeeld Telesur verkocht zou kunnen worden. De directie heeft regelmatig gezegd dat ze dat ook wil.
Er is volgens de VES-voorzitter in de telecomsector een gezonde concurrentie. Om het consumentenbelang te bewaken zou de overheid een autoriteit kunnen instellen. Sowma benadrukt wel dat het geld uit de verkoop goed besteed moet worden. Volgens hem heeft ook de directie van Staatsolie vaak gezegd aandelen te willen uitgeven om daardoor meer geld beschikbaar te hebben. Een ander voordeel van privatisering is dat de bedrijven efficiënter kunnen werken, omdat ze door de politiek niet meer ‘verplicht’ worden mensen in dienst te nemen. Dat is waarschijnlijk ook één van de redenen waarom de overheid staatsbedrijven niet verkoopt, meent Sowma.
Bron: DWTonline
– http://www.dwtonline.com/337843?isMobileShowDesktop=yes