PARAMARIBO – Bij het zoeken naar geld om de staatshuishouding draaiende te houden was het IMF niet de eerste halte van de regering. Integendeel. De regering omarmde het IMF nadat lokale banken, financiers op de internationale kapitaalmarkt en ontwikkelingsbanken er geen heil in zagen de Staat geld te lenen.
De kortetermijnvooruitzichten voor economisch herstel waren te beroerd. Een andere uitweg dan het IMF was er niet, stelde minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, zondagmiddag tijdens een persconferentie. Hij merkte op dat nadat de nieuwe regering vorig jaar was aangetreden de eerste ronde van besprekingen om aan geld te komen, met de lokale banken is gevoerd.
De lokale bankiers waren echter “huiverig” om met de regering in zee te gaan. Noodgedwongen wendde de regering zich toen tot de internationale kapitaalmarkt, maar bleef ook daar met lege handen. De internationale financiers constateerden dat voor de midden-lange termijn de economische vooruitzichten van het land goed zijn, maar de situatie voor de korte termijn was door de verder dalende prijzen van Surinames belangrijkste exportproducten bar slecht. Ook zij hielden de boot dus af.
Vooral de almaar dalende prijzen van exportgrondstoffen hebben Suriname de laatste drie maanden van 2015 verder in de put gedrukt, stelde de bewindsman. Intussen zou het Artikel-4 overleg met het IMF plaatsvinden en haar rapport zou niet rooskleurig zijn. Dat zou kunnen leiden tot een “zware downgrading” van Surinames kredietwaardigheid door de ratingbureaus. Financiële instellingen als de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) wilden niet zonder meer geld lenen aan Suriname.
Die zagen alleen heil in een leningenpakket waarbij instituten zoals het IMF en Wereldbank aan te pas zouden komen. “Opties voor financiering droogden op”, zei minister Hoefdraad, en de situaties werd steeds nijpender. De regering klampte zich toen als een drenkeling vast aan het IMF. Het nadeel om met het IMF in zee te gaan is dat de regering de regie van de te treffen maatregelen niet meer alleen in handen heeft. “Je hebt niet graag dat iemand over je schouders meekijkt”, aldus de bewindsman. Het voordeel is dat met het IMF aan boord andere financieringsdeuren opengaan voor Suriname.
Bron: DWTonline.com
– http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2016/04/25/hoefdraad-imf-was-enige-uitweg/