PARAMARIBO – Suriname zal met de afspraken die gemaakt zijn op de recente klipmaattop COP21 in Parijs moeten overstappen van fossiele brandstoffen zoals benzine en diesel, op hernieuwbare energie. Onder andere is afgesproken dat het gebruik van fossiele brandstoffen zal worden afgebouwd. Hierdoor kan de toekomst van onder andere de Energiebedrijven Suriname (EBS) en Staatsolie in gevaar komen en daarmee arbeidsplaatsen. Dit zegt de voorzitter van vakcentrale C-47, Robby Berenstein.
De voorzitter heeft de Caribische regio namens de vakorganisatie Building and Woodworkersindustries (BWI) vertegenwoordigd op de topconferentie. Suriname zal het nationaal beleid moeten aanpassen aan de afspraken die zijn gemaakt. Terwijl er enerzijds dus banen zullen verdwijnen, zal anderzijds nieuwe werkgelegenheid geschapen worden in nieuwe sectoren, maar het wordt geen één op één situatie. “Een arbeider van EBS heeft andere skills dan iemand die met hernieuwbare energie bezig is.” Berenstein zegt dat de overheid liever vandaag dan morgen moet starten, “want de burgers moeten gegarandeerd zijn van werkgelegenheid”.
De BWI heeft op de klimaattop gepleit voor een rechtvaardige omschakeling. “Het moet niet ten koste gaan van voorzieningen van de mensen. Ze mogen in elk geval niet achteruitgaan. In Suriname zal bijvoorbeeld de EBS moeten transformeren.” Bereinsten zegt dat in de overeenkomst van COP21 is afgesproken dat het gebruik van fossiele brandstof wordt afgebouwd. “In Nederland en Duitsland worden kolenmijnen gesloten, en men gaat steeds meer over op zonne- en windenergie. Hij zegt verder dat het land ook gebruik moet maken van de fondsen die via de klimaatovereenkomst beschikbaar zijn.
Bron: DWTonline.com
– http://www.dwtonline.com/de-ware-tijd-online/laatste-nieuws/2015/12/28/klimaatovereenkomst-dreigend-gevaar-voor-ebs-en-staatsolie/