ves.sr

StaatsolieBehalve een derving van de inkomsten voor Staatsolie, heeft de lage olieprijs ook gevolgen voor de zoektocht naar nieuwe voorkomens. Exploratiemanager Wim Dwarkasing is bang dat er de komende tijd minder of geen bedrijven zich aanmelden om samen met Staatsolie naar olie te zoeken. Dat zei hij woensdagavond tijdens een bijeenkomst van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven over de gevolgen van de lage olieprijs.

Een direct gevolg van de verminderde inkomsten voor oliebedrijven in de hele wereld is dat ze gaan bezuinigen. En heel vaak doen ze dat op hun exploratiebudget, het geld dat vrijgemaakt is om te besteden aan het zoeken naar olie, waar ook ter wereld, legde Dwarkasing uit. “We hebben weer een ‘bidronde’ uitgeschreven, maar ik hou mijn hart vast of bedrijven zullen reageren. Ik weet bijvoorbeeld dat Tullow Oil, die normaal gesproken een een miljard US dollar per jaar besteedt aan exploratie, dat met tweederde heeft terug gebracht.”

Overigens heeft Staatsolie de doelstelling om eind 2016 voor veertig procent van het totale exploratiegebied contracten met bedrijven te hebben, al bijna gerealiseerd. “We zitten nu op 35 %, het zou nog om die laatste vijf procent gaan. Eind januari worden de resultaten voor deze ronde bekend.”

In zijn inleiding legde Dwarkasing uit dat de lage olieprijs onder andere te wijten is aan het feit dat Amerika sinds enkele jaren zelf olie produceert uit schaliegas. En anders dan in andere tijden van lage olieprijzen, heeft de organisatie van olieproducerende landen (Opec) nu niet ingegrepen door hun productie te verlagen. “Zij doen dat nu niet omdat vooral Amerika daar dan van zou profiteren, en de Opec zelf niet. Dus laten ze het maar even zo”, aldus de analyse van Dwarkasing.

Bron: DWTOnline – http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2015/01/08/lage-olieprijs-beinvloedt-zoektocht-naar-nieuwe-voorkomens/