De actie van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) om een loket voor kleine valutatransacties voor burgers te openen, heeft nog niet het gewenste effect. Bij de cambio’s is er nog steeds geen of nauwelijks vreemde valuta te verkrijgen. Zelfs wat wordt opgekocht bij klanten wordt angstvallig vastgehouden, blijkt uit een steekproef van de WareTijd.
Waar cambio’s vorige week de Amerikaanse dollar nog voor SRD 3.55 verkochten, hanteren ze nu formeel een koers van tussen SRD 3.30 en SRD 3.33. De verkoopkoers die wordt gehanteerd is SRD 3.35. Wat op de borden staat, is niet de prijs die bij de daadwerkelijke transacties wordt gehanteerd, zegt de manager van een cambio in de binnenstad die niet bij naam genoemd wil worden. “De cambio’s zijn verplicht de officiële koersen te gebruiken, dus schrijven we die koersen op de borden”, zegt de valutahandelaar. Niemand werkt met die koersen. De dollar wordt verkocht voor SRD 3.79 en SRD 3.80 als je tenminste geld hebt om te verkopen en de euro voor tussen de SRD 4.33 en SRD 4.35″, zegt hij.
De manager zegt dat er momenteel een enorme vraag is naar vreemde valuta. Dat is voor deze periode van het jaar niet vreemd, stelt hij. De meeste winkeliers, handelaren en importeurs zetten immers in deze periode de Surinaamse dollars die ze met hun verkopen aan het einde van het jaar afgelopen jaar hebben verdiend, om in vreemde valuta. “De markt kan echter niet aan de vraag voldoen, omdat er weinig wordt aangeboden en de vraag enorm groot is”, stelt de manager. Hij voegt eraan toe dat steeds in een verkiezingsjaar rond deze periode de vraag naar vreemde valuta groter is omdat regeringen in aanloop naar de verkiezingen veel meer geld uitgeven. Dit wordt voor een groot deel door het bedrijfsleven in vreemde munt wordt omgezet.
“De situatie is moeilijk hoor. Je kan niet vrij werken”, klaagt de directeur. “De informele markt bepaalt de koers. De illegale markt heeft compleet overgenomen en de cambio’s en banken hebben niets in de melk te brokkelen”, voegt hij eraan toe.
Bron: DWTOnline – http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2015/02/06/basiszorgverzekering-zal-staat-jaarlijks-srd-100-miljoen-besparen/