ves.sr

baxiet-surinameOp dinsdag 8 maart heeft de officiële presentatie plaatsgevonden van het 372 pagina’s tellend boek boek Suriname’s Bauxite Industry 1898-2009 and the Brokopondo Agreement. Deze nieuwste VACO-uitgave is een uitwerking van een proefschrift van wijlen Harold R. Pollack.

Het boekwerk beslaat de tijdsperiode 1898 (toen het eerste rapport uitkwam dat er bauxiet in Suriname was gevonden) tot en met 2009 (het jaar waarin BHPBilliton besloot weg te gaan uit Suriname). Er wordt een schets gegeven van de verandering van plantage-economie naar mijnbouw-economie. De wetgeving en prijsontwikkeling worden behandeld alsook het effect van de wereldoorlogen. Ook het Brokopondo Plan en de Brokopondo-overeenkomst, die beiden in hun volledigheid zijn opgenomen, worden uitgebreid toegelicht evenals de recessie die in de jaren tachtig van grote invloed was op de totale aluminiumindustrie.

In het licht van het vertrek van de bedrijven BHPBilliton en Suralco behandelt dit boek een zeer actueel onderwerp. Het bevat talloze historische feitelijkheden die nuttig ingezet kan worden in het kader van de huidige ontwikkelingen rond het vertrek van Suralco en de issues rond de Brokopondo-overeenkomst. Er is ook informatie inzake de huidige operaties en overgebleven bauxietreserves die van belang is om bewaard te worden voor nieuwe toekomstige initiatieven.

Harold Pollack studeerde als geoloog af aan de Universiteit van Leiden, Nederland. Hij bestudeerde de Bakhuis deposits in detail en presenteerde de resultaten op verschillende internationale meetings. Hij werkte voor het Bauxiet Instituut Suriname en werd later minister van Natuurlijke Hulpbronnen. Vanwege zijn grote kennis ontving hij in 2006 een grant van Suralco en BHPBilliton om een boek te schrijven over de bauxietindustrie. Hij kreeg toegang tot grote archieven (o.a. van het Alcoa hoofdkantoor, Western Pennsylvania Historical Society in Pittsburgh en het Algemeen Rijksarchief in Den Haag) om gegevens te vergaren.

Toen Pollack in 2013 overleed, nam professor dr. Theo E. Wong het op zich om het werk alsnog te redigeren vanwege het unieke overzicht dat het biedt over de geschiedenis van de bauxietindustrie in Suriname en de Brokopondo-overeenkomst. Pollack ontving postuum van de Anton de Kom Universiteit het eredoctoraat.

Bron: GFCnieuws
– http://gfcnieuws.org/presentatie-surinames-bauxite-industry-1898-2009-and-the-brokopondo-agreement/