ves.sr

waterzuivering-1-680x400Suriname’s belangrijkste zoetwaterbron is de overvloedige jaarlijkse regenval. Er zijn zeven rivieren die 4.800 m3 per seconde zoetwater in de Atlantische Oceaan laten stromen, ongeveer 30% van de jaarlijkse regenval. De Marowijne- en de Corantijnrivier dragen 70% bij.

De oppositie in het parlement maakt zich zorgen over de zoetwaterverkopen, waarbij  president Desi Bouterse via een overeenkomst, per jaar tussen de 10 en 20 miljard cub water, gedurende 40 jaren, uit heel Suriname verkoopt aan een buitenlander met belastingprivileges. Dit geschiedt volgens de oppositionele partijen in strijd met de wet en  zonder overlegging van onderzoeksrapporten van onafhankelijke deskundigen met betrekking tot nadelige gevolgen voor het milieu.

Informatie van het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) leert dat de brutowaterproductie van de NV Surinaamse Waterleiding Maatschappij in de periode 2009-2013 met 31% is gestegen en  spoelwater met 16.8%  is toegenomen. De nettoproductie is met 32% omhoog gegaan. In vestiging centraal en west wordt grondwater verwerkt tot drinkwater en in vestiging oost wordt rivierwater (oppervlakte water) verwerkt tot drinkwater.

In 2013 was de water productiecapaciteit van de Dienst Watervoorziening 82.204 m3 per dag en het aantal aansluitingen 21.801. Ongeveer 55.7% van de aansluitingen komen voor in het district Sipaliwini. In de periode 2000-2012 is het deel van de bevolking dat toegang heeft tot een verbeterde waterbron gestegen met 29.1%. Nu er een overeenkomst is met een buitenlandse maatschappij wordt gevreesd dat deze positieve ontwikkelingen die door de jaren heen bereikt zijn, in gedrang zullen komen.

Bron: GFCnieuws
– http://gfcnieuws.org/regen-surinames-belangrijkste-zoetwaterbron/