PARAMARIBO – Suriname moet veel meer doen om zijn intellectuele rijkdommen te beschermen. “Het moet nog worden onderzocht, maar er is een keer melding gemaakt van een buitenlander die het patentrecht in Italië heeft geregistreerd op wat wij in Suriname kennen als de dyuka banyi”, benadrukt Meredith Henry, juridisch medewerker van het Bureau Intellectuele Eigendommen over hoe Surinaamse kennis weggedragen kan worden. Zij sprak in verband met de lancering van het Reach-project in Suriname.
Reach is een regionale hub voor de commercialisatie van intellectuele eigendommen en wordt gefinancierd door de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank. “Als je nou een boek hebt geschreven, of iets als een recept hebt uitgevonden, kun je het als intellectueel eigendom laten beschermen om er geld mee te verdienen”, legt Henry uit. Er is vrijdag een workshop gehouden voor kleine en middelgrote ondernemers om ze te wijzen op de noodzaak om hun gedachtegoed te beschermen, met het oog op inkomsten. Maar de overheid moet ook haar huiswerk in orde maken. Het is namelijk nog niet mogelijk om patentrechten in Suriname vast te laten leggen. Verouderde wetgeving wordt volgens Henry wel gemoderniseerd.
Ze legt uit, dat er vermoedens zijn dat buitenlanders patentrechten in het buitenland hebben vastgelegd op medicinale planten die door de traditionele geneeskunde zijn ontdekt en overgedragen van generatie op generatie. “Intellectueel eigendom is niet iets zichtbaar of tastbaar, maar kennis, en mensen moeten beseffen dat ze dit mogen beschermen, om er wat aan te verdienen”, aldus Henry. In gevallen die mis zijn gelopen, zoals vermoedelijk de dyuka banyi zou het volgens haar een moeilijke opdracht zijn voor een individu om via de rechter te strijden om het patentrecht terug te halen. Een dergelijke strijd zou door Suriname gevoerd moeten worden als intellectueel eigendom van het land.
Bron: DWTonline.com
– http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2016/04/30/rijkdom-aan-kennis-onvoldoende-beschermd/