ves.sr

StaatsolieOok al zou de olieprijs op de wereldmarkt kelderen naar tussen de 25 en 30 US dollar per vat, dan nog zal Staatsolie geen verlies lijden. Maar de Staat krijgt het, als honderd procent eigenaar van de onderneming, knap moeilijk in 2015 bij een lage wereldmarktprijs. Internationaal wordt verwacht dat de olieprijs in de eerste helft van 2015 tot 45 US dollar per vat zal dalen. In de tweede helft van het jaar zal de prijs opkrabbelen naar rond de 60 US dollar.

“Maar als zich een calamiteit voordoet ergens in één van de olieproducerende landen in het Midden-Oosten kan de prijs binnen drie weken fors stijgen”, zegt Wim Dwarkasing, exploratiemanager van Staatsolie, over de gevoeligheid van de prijzen. Hij verzorgde woensdagavond voor Vereniging Surinaams Bedrijfsleven in Suriname een lezing over het effect van de gedaalde prijzen voor Staatsolie, daarbij bijgestaan door Agnes Moensi, financieel directeur van Staatsolie.

Hoewel het bedrijf nog ver boven de rode cijfers ligt, is er behoorlijk bezuinigd op exploratieactiviteiten. Er wordt slechts gefocust op proefboringen voor de kust van Commewijne (Blok 4,…red.) dit jaar. “Mocht de prijs nog lager dan de verwachte 45 US dollar komen te liggen, zullen wij nog meer moeten bezuinigen”, legt Moensi uit. Volgens Dwarkasing zetten ook buitenlandse investeerders hun portemonnee voorlopig weg. Daardoor is het moeilijk om nieuwe exploratieactiviteiten op te starten in het diepzee gebied waar het stukken duurder is om olie te produceren.

In 2013 verdiende de regering bijna 284 miljoen US dollar aan Staatsolie op basis van een gemiddelde olieprijs van 95 US dollar per vat olie. In 2014 zal dat minstens 40 miljoen US dollar minder zijn, (jaarcijfers nog niet officieel,…red.) omdat de gemiddelde olieprijs 82 US dollar per vat bedroeg. “Voor elke 10 US dollar minder per vat, verdient de overheid 40 miljoen minder”, legt Moensi eenvoudig uit.

Bron: DWTOnline – http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2015/01/08/staatsolie-nog-veilig-bij-usd-30-per-vat-olie/