In 2012 waren van de ruim 100.000 economisch actieve personen in Paramaribo ruim 9.200 werkloos. In Wanica waren van de ruim 46.000 economisch actieve personen ongeveer 4.400 zonder werk. De Centrale Bank van Suriname noteerde dat jaar meer dan 21.000 werklozen in Suriname.
Volgens de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) zou het werkloosheidscijfer in 2014 circa 12,2 procent zijn. In 2015 zou ongeveer 12 procent van de beroepsbevolking in Suriname werkloos zijn. Of deze cijfers gehandhaafd kunnen worden, nu er afvloeiingen plaatsvinden bij bedrijven in diverse sectoren waaronder Suralco, Rosebel Mining NV en de Greenheart Group, zal nog moeten blijken.
Met een percentage van 12,4 in 2013 had Suriname het hoogste werkloosheidscijfer in Zuid-Amerika. Volgens de ILO is het werkloosheidscijfer van Suriname op vier na het hoogste in de Amerika’s.
In deze regio noteerden in 2013 slechts Guadeloupe (22,9%), de Dominicaanse Republiek (15%), Jamaica (15%) en de Bahamas (13,6%) relatief meer werklozen onder de beroepsbevolking. Het hoge werkloosheidspercentage dat de ILO voor ons land heeft vastgesteld, schommelt overigens al jaren tussen de 12 en 13 procent.
Werkloosheid heeft grote economische, maatschappelijke en sociale invloed. Uit onderzoek is gebleken dat er een katalyserende werking uitgaat van werkloosheid bij personen die zelfmoordplannen hebben.
Dit kan worden geconcludeerd uit het rapport ‘Modelling suicide and unemployment: a longitudinal analysis covering 63 countries, 2000–11’, dat in het wetenschappelijk tijdschrift ‘The Lancet’ is gepubliceerd.
In deze landenstudie, waarin Suriname eveneens is opgenomen, wordt aangetekend dat er een sterke link is tussen de stijgende werkloosheid en zelfmoord.
Werkloosheid is rechtstreeks van invloed op de gezondheid van individuen, en het is niet verwonderlijk dat studies een bepaald causaal verband hebben aangetoond tussen werkloosheid en zelfmoord.
Bron: GFCnieuws.org
– http://gfcnieuws.org/suriname-telt-een-van-de-hoogste-werkloosheidscijfer-in-regio/