Op dit moment is de meest zorgwekkende situatie de vertraging van de groei van de werkgelegenheid in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. De werkgelegenheidsverhouding van de stedelijke bevolking is in de afgelopen twee jaren gedaald en bedraagt nu 56,2%. De enige keer dat deze ratio daalde in de afgelopen tien jaar was in 2009, het jaar van de wereldwijde financiële crisis.
Dit staat in het recent uitgegeven overzicht van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) over de arbeidssituatie in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. Ramingen over de economische groei voor de regio tonen een lichte stijging van 1,0% in 2014 en 2,2% in 2015. Deze groei is onvoldoende om een toename van de werkloosheid te voorkomen.
Dit betekent dat één miljoen banen niet werden gecreëerd in 2014. De werkgelegenheid daalde ook in 2015. In het verslag staat ook dat afname van werkgelegenheid samengaat met stijging van de werkloosheid. Echter, heeft dat zich niet afgespeeld in de regio’s. Dit wordt grotendeels verklaard door de daling van de arbeidsparticipatie, die de omvang van de beroepsbevolking weerspiegelt.
Deze indicator daalde naar 59,9%, een vermindering die voldoende is om de daling in het tempo van de werkgelegenheid te compenseren. Met andere woorden, wordt aangegeven dat waar in voorgaande jaren de daling van de werkloosheid het resultaat was van een groter aanbod van banen, de huidige verklaring is dat een groot aantal personen uit de arbeidsmarkt stapt.
Hoewel een groot aantal vrouwen nu werkzaam is, is hun participatiegraad op de arbeidsmarkt nog steeds 30% lager dan die van mannen. De afname van de participatiegraad van de beroepsbevolking betekent dat veel mensen – vooral vrouwen en jongeren – niet langer een inkomen ontvangen dat van belang kan zijn voor het welzijn van hun huishouden.
Soms is dit om positieve reden, zoals de keuze voor het afronden van studie, maar in andere gevallen heeft het betrekking op ontmoediging en frustratie dan door het gebrek aan kansen. Deze omstandigheden maken het moeilijk om genderkloven die nog steeds bestaan in de regionale arbeidsmarkten, te minimaliseren.
Bron: GFCnieuws.com
– http://gfcnieuws.org/trage-groei-werkgelegenheid-in-de-regio/