PARAMARIBO – De op handen zijnde overname van de bauxietoperatie van Suralco door de Republiek Suriname brengt zowel voordelen als gevaren met zich mee. Een voordeel zal zijn dat het niet meer geconfronteerd zal worden met torenhoge stroomrekeningen uit Afobakka.
Als het land er toch voor wil gaan de aluinaardeproductie te behouden moet er rekening gehouden worden met de overwegingen van Suralco’s moederbedrijf Alcoa om uit het land te vertrekken. “Er zal snel gezocht moeten worden naar nieuwe reserves. Daarnaast moet er goedkope energie beschikbaar zijn om de raffinaderij te Paranam te draaien”, waarschuwt Waddie Sowma, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), in gesprek met de Ware Tijd.
Volgens hem zullen die problemen binnen twee tot drie jaar opgelost moeten zijn om de productie van aluinaarde te garanderen. “Dat zal een forse investering zijn en Suriname heeft dat geld niet. Dus het staatsbedrijf dat Suralco overneemt zal investeringspartners moeten zoeken”, verwacht hij. Een ander vraagstuk betreft de milieuschade die na honderd jaar van mijnbouwactiviteiten in Suriname achterblijft. Het land zou moeten nagaan wat moet gebeuren met de uitgemijnde gebieden die niet meer door Alcoa hersteld worden. Alcoa en de regering hebben dinsdag gezamenlijk bekendgemaakt dat er naartoe gewerkt wordt om activiteiten van Suralco door de Staat over te nemen per 1 juli dit jaar. De multinational sluit haar operaties voornamelijk vanwege de gekelderde wereldmarktprijs voor aluminium, het eindpro- duct van bauxiet. BHP Billiton vetrok in 2010 al uit het land.
Bron: DWTonline
– http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2015/03/19/vertrek-suralco-brengt-voordelen-en-gevaren/