PARAMARIBO – Suriname heeft het in 2015 economisch slechter dan verwacht gedaan. Het Algemeen Bureau voor de Statistieken had een groei van 1,8 procent voorspeld, maar die is uiteindelijk uitgekomen op rond de 0 procent. “2016 wordt nog zwaarder. De economie zal met 2 tot drie procent krimpen”, voorspelde Waddie Sowma, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), woensdagavond op de nieuwjaarsreceptie van de vereniging.
De organisatie pleit voor het instellen van een crisisteam om het land uit de huidige crisis te leiden. “De omvang van de problemen dienen in kaart te worden gebracht. Daarna moet het crisisteam van integere, onafhankelijke deskundigen, voorgedragen door de sociale partners, mogelijke oplossingen en effecten daarvan voorleggen”, benadrukte Sowma.
In zijn terugblik op 2015 werden de afronding van de olieraffinaderij van Staatsolie en de investering van Surgold in het Merian-gebied, als weinige lichtpunten genoemd. De gekelderde prijzen van goud en olie, het vertrek van Suralco, banenverlies en de sukkelende agrarische sector waren de negatieve kenmerken van het afgelopen jaar. Sowma noemde ook de devaluatie van de Surinaamse dollar en de onbeheersbare koersen. De koopkracht van de burger is intussen fors gedaald naar tussen de 30 en 50 procent.
De hoofdspreker van de avond, Albert Ramdin, oud-ambassadeur van Suriname bij de Organisatie van Amerikaanse Staten, onderstreept dat de meeste landen in de wereld door een crisis gaan, terwijl er nog meer problemen eraan zitten te komen.
Volgens hem is voor Suriname belangrijk om de juiste attitude, gekenmerkt door leiderschap, visie en transparantie, aan de dag te leggen. Daarnaast is een samenhangend pakket van maatregelen essentieel voor het oplossen van de problemen. “De crisis moet worden aangegrepen om orde op zaken die jaren lang verkeerd zijn gelopen structureel op te lossen”, aldus de gezant.
Bron: DWTonline.com
– http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2016/01/14/ves-economie-krimpt-2-3-procent-in-2016/