ves.sr

WINSTON-RAMAUTARSING-670x374‘Koppigheid vorige regering heeft waarschuwingen vanaf september 2013 in de wind geslagen’

Winston Ramautarsing, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), vindt het een goed voornemen van de president om de koers omlaag te krijgen. Dat zegt hij vandaag, vrijdag 9 september 2016, in het Dagblad Suriname.

De president heeft woensdag voor de derde keer zijn belofte geuit om de koers omlaag te krijgen. Het is de president de eerste twee keren echter niet gelukt. Ramautarsing stelt dat de praktijk ook uitwijst dat wanneer de koers eenmaal omhoog gaat, deze moeilijk naar beneden gaat vanwege een snelle aanpassing van de economische verhoudingen aan de nieuwe koers. De VES spreekt daarom niet over het omlaag krijgen van de koers, maar over het stabiliseren van de koers. Dat is al moeilijk genoeg.

Deze crisis is niet van de ene op de andere dag ontstaan. De VES heeft sinds september 2013 aan de bel getrokken. ‘De koppigheid van de vorige regering heeft de waarschuwingen vanaf september 2013 in de wind geslagen. Wij hebben diverse keren publiekelijk gevraagd om de uitgaven te matigen en gewaarschuwd dat we anders de economie zouden ontregelen. De regeringsautoriteiten hebben het in de wind geslagen en publiekelijk gezegd dat wij quasi-economen waren’, stelt Ramautarsing.

De regering zal volgens Ramautarsing concreet moeten werken aan de oorzaak van de crisis. ‘Hoe is het vertrouwen zoek geraakt ? De overheid heeft iedere keer mooie verhalen verteld en positieve perspectieven geschetst, waar achteraf telkenmale niet veel van waar is gebleken. Daar er geen vertrouwen meer is, tracht de doorsnee burger, althans die het nog kunnen, zichzelf in te dekken. Deze acties zijn te merken als effecten op de koersontwikkeling.’

Aan de andere kant blijft volgens de VES-voorzitter het ministerie van Financiën meer uitgeven dan zij verdient. ‘Er wordt aan de basis bezuinigd, terwijl in de top geld geen probleem is. Bijna wekelijks horen we een nieuw schandaal hoe het gemeenschapsgeld is misbruikt. Het bedrag dat Financiën pompt in de samenleving is zo’n Srd 120 miljoen per maand. Waar moet dat 120 miljoen naar toe? Zeker 60% gaat op zoek naar die Amerikaanse dollar’, aldus de VES-voorzitter

De koers op dit niveau houden is volgens Ramautarsing al een krachttoer. Hij zou al spreken van tevredenheid indien het de overheid lukt om de koers op dit niveau te houden.

Bron: De Surinaamse Krant
– http://www.de-surinaamse-krant.com/2016/09/ves-voorzitter-ramautarsing-is-al.html