De staatsfinanciën dient daarom dringend verdere herstructurering: structureel moet met name in de lopende uitgaven worden gesnoeid, werkgelegenheid in overige sectoren dient geschapen te worden en ambtenaren dienen eventueel een herscholing te ondergaan om te werk gesteld te worden in de private sector.
Reeds nu kan geconstateerd worden dat door de ontwikkelingen na 1 oktober 2015 en zeker de devaluaties van onze munt, de goedgekeurde begroting 2016 achterhaald is. Dit zegt de vertrekkende voorzitter van de Veereniging van Economisten in Suriname (VES) Waddy Sowma. Hij sprak op woensdag 30 maart op de algemene leden vergadering van de vereniging tijdens de verkiezing van een nieuw bestuur.
Daarbij is Ir. Winston Ramautarsing bij acclamatie gekozen tot voorzitter van de vereniging. De overige bestuursleden zijn drs. Waddy Sowma, ondervoorzitter, drs. Brigette van Hetten, MBA, secretaris, drs. Steven Debipersad MSc., penningmeester en John Ramdat Tewarie BSc., commissaris. Sowma heeft een macro-economische analyse gegeven van het jaar 2015.
Hij merkt op dat in deze fase het opstellen van een zo realistisch mogelijke begroting met daarin verwerkt de te nemen maatregelen een noodzaak is. In de monetaire sfeer is het beleid van het krampachtig verdedigen van de vaste wisselkoers met de USD verlaten. De wisselkoers wordt middels een wekelijkse valutaveiling bepaald.
“Hierdoor spoelen we niet de schaarse deviezen door het riool waardoor mogelijk herstel vertraagd wordt, de terugkeer naar stabiele omstandigheden bemoeilijkt wordt en bevoordelen wij niet bepaalde partijen in het valuta verkeer.” De schaarse deviezen dienen tezamen met betalingsbalanssteun aangewend te worden om het vertrouwen te herwinnen en om structurele productieve hervormingen in de reele sfeer te realiseren.
Hij constateerde verder dat het jaar 2016 een heel moeilijk jaar wordt. De Surinaamse munteenheid is al fors gedeprecieerd met gevolgen voor de koopkracht en werkgelegenheid. De Surinaamse economie zal inkrimpen naar schatting met 2-3%. De negatieve ontwikkelingen niet alleen in de bauxiet, aardolie en goud sectoren maar ook in de rijstbouw-, de bananen- en de garnalenproductie vereisen dat onmiddelijk zowel korte termijn als structurele maatregelen genomen dienen te worden om de vrije val te stoppen en terug te keren op het pad van stabilisatie. Enkele maatregelen, met name in de budgettaire sfeer zijn reeds genomen maar deze zijn zoals blijkt niet voldoende.
Op korte termijn zullen meer inkomsten genererende en uitgaven verlagende maatregelen getroffen dienen te worden. Loon en salarisverhogingen zullen het probleem niet oplossen, zeker gelet op het beslag dat het overheidsapparaat reeds legt op de belastinginkomsten: circa 90% van de belastinginkomsten gaat op aan lonen en salarissen, apparaatskosten en schuldaflossingen. Het hebben van werk dient momenteel de hoogste prioriteit te hebben.
Op de ALV is tevens het jaarprogramma gepresenteerd en goedgekeurd. De vereniging zal in dit verenigingsjaar haar traditionele activiteiten zoals CEO Talks, de nieuwjaarsreceptie, op welke activiteit de nieuwjaarsrede wordt uitgesproken door een prominente persoon, lezingen en discussie-avonden eventueel in samenwerking met andere organisaties en bedrijfsbezoeken, blijven uitvoeren.
De vereniging zal ook een bijdrage leveren om te komen tot diversificatie van de Surinaamse economie. We zijn ons ervan bewust dat de “non renewable resources” zoals goud en aardolie eens op zullen raken. Tevens hebben we ervaren dat de traditionele mijnbouwsectoren alleen, niet die brede basis vormen waarop structurele en duurzame macro-econmische groei gerealiseerd kan worden.
Verder zal de vereniging de uitreiking van de VES scriptie-prijs, die begin dit jaar is geherintroduceerd om kwalitatieve, goede scripties in de economische wetenschappen te belonen, blijven doen. Een belangrijke uitdaging die het bestuur voor dit jaar heeft, is het afronden van het strategisch plan van de vereniging. Ter opvolging van de aanbeveling bij de evaluatie van het VES Economisch Debat 2015, zal in september 2016 een evaluatie gehouden worden van de verrichtingen van de regering, in het licht van het gepresenteerde verkiezingsprogramma.
Intussen is de website van de vereniging – www.ves.sr – aangepast en wordt op deze website regelmatig actuele economische informatie geplaatst. De vereniging streeft ernaar de website te maken tot een primaire bron voor economisch onderzoek. Onderzoekers mogen hun economische artikelen en manuscripten ook aanbieden voor mogelijke plaatsing op de website. Personen die lid wensen te worden kunnen hun lidmaatschap nu ook online aanvragen en nieuwsbrieven zullen tenminste een keer per maand worden toegestuurd naar de leden.
Bron: GFCnieuws
– http://gfcnieuws.org/waddy-sowma-verdere-herstructurering-staatsfinancien-moet/